hosting

Waarom gebruiken we kleur in webdesign?

Wat is eigenlijk de reden dat we kleur gebruiken in webdesigns? Kleuren hebben een positieve of negatieve impact op de manier waarop bezoekers de webpagina ervaren. Zo kunnen pagina’s met een druk gekleurde webpagina vervelend overkomen of vind de juiste doelgroep het wel helemaal geweldig. Het is belangrijk dat je de kleuren en de manier waarop je kleuren gebruikt afstemt op jouw doelgroep. Door het gebruik van kleuren roep je emoties op bij bezoekers, zijn dat bij jouw website de goede emoties?

Daarnaast zorgt het juiste kleurgebruik ervoor dat de aandacht van de bezoekers wordt gefocust op de belangrijke punten van de website. Zo is het belangrijk dat een call-to-action bestaat uit kleuren die opvallen. Hierdoor weet jij direct waar je welke handeling kunt uitvoeren. 

Het symbool achter veelgebruikte kleuren

Een van de belangrijkste voordelen, van kleur in een webdesign, is dat ze bepaalde emoties oproepen. Maar welke emoties zijn dat dan? Wij zullen jouw de emoties die gekoppeld worden aan verschillende kleuren zien:

Rood: passie, liefde, gevaar, woede en avontuur;

Blauw: vrijheid, vertrouwen, loyaliteit, wijsheid en intelligentie;

Geel: optimisme, hoop, blijdschap en positiviteit;

Groen: Geld, gezondheid, jaloezie, milieubewust en kalmte;

Zwart: kracht, macht en autoriteit;

Wit: Onschuldig, puur, frisheid en schoonheid.

Welke kleurenpalet past bij jou?

Zelden zal je een website tegenkomen die gebruikt maakt van maar één kleur. Vaak maken webdesigners gebruik van verschillende kleuren die ze combineren; een zogeheten kleurenpalet. Er zijn verschillende soorten kleurenpaletten. We beginnen met monochroom, dit houdt in dat je één kleur pakt die verschillende tinten heeft. Dit wordt voornamelijk gedaan om aandacht te trekken naar belangrijke elementen. Daarnaast heb je ook nog analoog, dit type maakt gebruik van kleuren die kort bij elkaar liggen in de kleurencirkel. Hiernaast zijn er nog veel verschillende types. Check welke het beste bij jouw past en maak een keus! 

Zo is het extreem belangrijk dat de kleuren die je gebruikt ook passen bij het tekstgebuik van de website. Zo wordt bij een website over begrafenissen vaak gebruik gemaakt van de kleur zwart, maar wordt bij een speelgoedwinkel vaak gebruik gemaakt van opvallende kleuren.

Een webpagina vol emotie

Wanneer je een keuze maakt van kleur is het belangrijk dat je deze afstemt op jouw bedrijf en jouw doelgroep. Kijk welke kleuren het beste bij elkaar passen en laat jouw webdesign tot leven komen door het oproepen van emoties bij jouw bezoekers!

Terug
cloud-vips