hosting

Wat houden duurzame producten in?

Het label van duurzaamheid, krijg je niet vanzelf. Er zijn verschillende principes die inzicht geven over de duurzaamheid van producten en hun processen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er niet sneller onnatuurlijke stoffen in het milieu terecht komen dan de natuur kan verwerken. Daarnaast is het belangrijk dat het product geen negatieve werking heeft op anderen waardoor hun moeite hebben met het vervullen van hun basisbehoeften.

Duurzame prodcuten zijn een resultaat van maatschappelijk verantwoord ondernemen, dit is een ondernemingsvorm waarbij er actief en positief wordt bijgedragen aan de mensen, het milieu en de maatschappij. Ontdek wat maatschappelijk verantwoord ondernemen in houdt en hoe jij het kan doen!

Hoe creëer je een duurzaam product?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om deze producten op de markt te brengen. Maak geen gebruik van onnodige verpakking en wanneer dit wel nodig is, kijk of je iets kan verzinnen wat minder schadelijker voor het milieu is dan plastic. Zorg daarnaast ervoor dat jouw productieproces zo efficiënt mogelijk verloopt waardoor er minder verspilling plaats vindt. Daarnaast kan het ook betekenen dat je een positieve werking hebt op de lokale economie. Maak gebruik van lokale leveranciers bijvoorbeeld.

Een zeer belangrijk punt bij het creëren van duurzame producten is waste management. Waar we eerder veel afval deden begraven, zijn we steeds bewuster geworden van onze imapct op de natuur. Door middel van waste management wordt ervoor gezorgd dat producten een zo klein mogelijke impact hebben op de natuur. Zo kan het zijn dat producten gerecycled worden, hierdoor krijgen oude producten een nieuw leven waardoor het niet de natuur vervuilt. 

De voorlopers van duurzaamheid

Voorbeelden van duurzame producten bestaan uit herbruikbare rietjes, flessen en nog veel meer. Door het hergebruiken van deze producten is er minder van nodig waardoor de kans op vervuiling afneemt. Een ander mooi voorbeeld is Bee’s Wrap, zij maken verpakkingen van biologisch katoen met behulp van onder andere bijenwas. Deze verpakking kan je met koud water afwassen en is dus voor een langere tijd bruikbaar.

Van verpakking tot transport

Er zijn veel verschillende manieren om duurzaamheid te bevorderen met jouw product. Gaat het om het transport, of toch de materialen en levenstijd van het product? Er zijn bijna oneindig mogelijkheden om jouw product net een stukje duurzamer te maken. Welke actie ga jij ondernemen?

Terug
cloud-vips