hosting

Wat is Loonadministratie?

Je moet loonadministratie bijhouden, maar wat is dat eigenlijk? De administratie die hiermee bedoeld wordt, heeft betrekking op salaris en loonbestanddelen. Naast het salaris bijhouden, zorgt de administratie er ook voor dat je meer inzicht krijgt in het financiële aspect van jouw onderneming. Er zijn verschillende redenen om gebruik te maken van deze administratie. De eerste reden is om meer inzicht te krijgen in de financiën van jouw onderneming. Daarnaast biedt dit een duidelijk overzicht voor werknemers over hun salaris. En als laatste, kan het zijn dat je verplicht bent om dit bij te houden.

Om dit gehele proces overzichtelijker en gemakkelijker te laten verlopen, maken veel bedrijven gebruik van payrol software. Payrol software zorgt ervoor dat je gemakkelijk de lonen van jouw medewerkers kunt managen.

Ben jij eigenlijk wel verplicht om loonadministratie bij te houden? Er zijn verschillende punten waaraan jouw onderneming moet voldoen om verplicht te worden. Je bent verplicht wanneer je minimaal één werknemer in dienst hebt die loon ontvangt in combinatie met het inhoudingsplichtig zijn als werkgever.

Uitbesteden of niet?

Wanneer je te maken krijgt met loonadministratie, kan je er natuurlijk voor kiezen om het uit te besteden bij een boekhouder. Echter, is het ook mogelijk om dit zelf te doen. Door het zelf te doen krijg je meer inzicht in de loonkosten van jouw onderneming. Een voordeel hiervan is dat je kosten bespaard maar het nadeel is dat je kostbare tijd kwijt bent met de administratie. Wanneer jouw onderneming al een stuk groter is of een bepaalde grote uiteindelijk bereikt, is een salarissoftware aan te raden. Deze tool geeft jouw ondersteuning in de administratie waardoor het minder tijd kost en eenvoudiger wordt.

Doe jij de boekhouding liever zelf? Dan zijn er verschillende online boekhoudprogramma's die je helpen bij jouw boekhouding waardoor jij je kunt focussen op wat er echt toe doet. 

Wat is jouw volgende stap?

Je weet nu wat loonadministratie is, maar ga je het zelf doen, of doe je het uitbesteden? Het is belangrijk dat je kijkt hoeveel tijd het jou kost en wat de kosten zijn bij het uitbesteden. Heb je maar één of twee werknemers dan adviseren wij om het zelf te doen. Echter, wanneer jouw aantal werknemers begint te groeien raden wij salarisadministratie tools aan die jou hierbij kunnen helpen.

Terug
cloud-vips