Een goede werk-privébalans

Bijna 1000 Nederlanders namen deel aan het onderzoek van Walters People. Hieruit blijkt dat werknemers een goede werk-privébalans op nummer één zetten bij het uitzoeken van een nieuw baan. Gevolgd door fijne collega’s en een inhoudelijk uitdagende functie.

Ook uit recent onderzoek van HR-dienstverlener Raet blijkt dat Nederlandse werknemers een goede verdeling tussen werk en vrije tijd belangrijk vinden. In hun jaarlijkse onderzoek onder 1.400 medewerkers wordt de werk-privébalans door 62% van de ondervraagden als belangrijke factor voor werkgeluk genoemd.

Aandacht voor het leven

Voor de huidige zoekende werknemers is geld dus minder belangrijk. De rol van een leidinggevende kan hier ook nog een rol in spelen, maar aandacht voor het leven speelt een veel belangrijkere factor. Werkgevers kunnen goede sier maken met regelingen die dat faciliteren. Zo kondigde ING afgelopen zomer een cao aan, waarin werkende vaders een maand betaald vaderschapsverlof krijgen. Ook Microsoft en ABN Amro bieden vaders ruimere verlofdagen.

Laura den Dulk, hoofddocent bestuurskunde en sociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, doet onderzoek naar de werk-privébalans in verschillende type organisaties en landen. Zij heeft een verklaring voor de toegenomen aandacht voor een beter evenwicht tussen werk en privé. “Nu de markt weer aantrekt en voor hoogopgeleide werknemers een goed salaris en uitdagend werk vanzelfsprekend is, kunnen zij gaan nadenken over wat ze daarnáást nog allemaal willen. Tijdens de economische crisis hielden mensen zich stil en was je blij dat je een baan had. Nu hebben werknemers meer ruimte hun wensen kenbaar te maken.”

Duidelijkheid voor personeel

Daarnaast is het belangrijk om als ondernemer duidelijkheid te creëren voor het personeel. Zorg dat het personeel weet wat kan en niet kan en waar het bedrijf naartoe wil vertelt Chris Goedhart van familiebedrijf Goedhart Bouwbeheer. Hij wist de Beste Werkgever Award te winnen. Wat doet hij nou anders dan andere bedrijven? Goedhart geeft een voorbeeld: “Ik had deze vraag wel verwacht, dus stelde ik hem ook aan mijn personeel. ‘Dat je deze vraag aan ons stelt, zegt genoeg over de cultuur in het bedrijf. Je neemt ons mee naar waar we naartoe willen en er is ruimte voor onze eigen inbreng’, was het antwoord.”

Goedhart gelooft in het duidelijk zijn naar het personeel over wat wel en niet kan. En soms gaat het dan ook over onderwerpen die je liever uitstelt. “Veel andere bedrijven draaien om vervelende beslissingen heen. Maar we hebben in het verleden geleerd dat het verschaffen van duidelijkheid belangrijk is.”

Bron: NRC, NU, 7 februari 2018.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Beste bezoeker,

Al geruime tijd is Smart Services onderdeel van Brisker Group. Brisker Group is de naam van de moedermaatschappij waar de labels Pay for People, Tentoo en Holland Employment Experts onder vallen. Samen zijn wij de grootste juridisch werkgever van flexibele arbeidskrachten in Nederland. Brisker Group kan ieder type ondernemer helpen met elk arbeidsvraagstuk.

Als volgende logische stap in de samenvoeging van deze organisaties zal de bedrijfsnaam Smart Services niet langer zelfstandig gevoerd worden. Onze bedrijfsnaam verandert, maar onze dienstverlening aan u blijft zoals u die van ons gewend bent. Voortaan valt onze dienstverlening onder één van de andere Brisker-labels.

+ Voor intermediairs

Pay for People - de HR-dienstverlener voor intermediairs

Inloggen Pay4meBezoek de website
+ Voor opdrachtgevers en freelancers

Tentoo - de HR-dienstverlener voor opdrachtgevers

Inloggen Pay4meBezoek de website

Per 1 januari 2021 is de website van Smart Services niet meer bereikbaar.