Een goede thuiswerkcultuur

Niet alle werkgevers kunnen hun werknemers thuis laten werken. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de horeca waar een serveerster het kopje koffie moet uitserveren in de horecagelegenheid waar zij werkzaam is. Dit geldt niet voor beroepen waar de werklocatie ongebonden is aan één locatie.

Loyaler en meer betrokken

Werknemers zijn gebaat bij de thuiswerkmogelijkheid. Zo blijkt uit onderzoek van Harvard Business Review dat thuiswerk-werknemers loyaler en meer betrokken zijn dan werknemers die uitsluitend op kantoor werken.

Thuis productiever

Werknemers zijn thuis productiever dan wanneer zij op kantoor werken. Dit is volgens het onderzoek te verklaren door afleidende factoren. Bijvoorbeeld, collega’s die onaangekondigd een vraag stellen. Ook zijn ellenlange vergaderingen zonder duidelijke agenda funest voor de productiviteit van een werknemer. Een rustige werkplek zonder bellende collega’s wordt eerder thuis gevonden dan op kantoor, zo blijkt. Doordat een werknemer productiever kan zijn door het ontbreken van storende factoren levert een medewerker ook een hogere kwaliteit.

Niet voor iedereen

Thuiswerken klinkt leuk, maar als blijkt dat een werknemer juist minder productief is, dan is het voor deze werknemer praktischer om op kantoor te blijven werken. Wellicht dat deze werknemer juist thuis meer storende factoren heeft dan op kantoor. Wanneer een werknemer voorstander is van de thuiswerkcultuur moet de werkgever dit mogelijk maken. Allereerst moet er wederzijds vertrouwen zijn tussen een manager en zijn werknemer. Daarnaast moet een werknemer kunnen beschikken over tools, zonder dat er technische beperkingen zijn die het onmogelijk maken op een fatsoenlijke manier thuis te kunnen werken. Stel ook dagen in waarop er thuisgewerkt mag worden en dagen waarop iedereen aanwezig moet zijn op kantoor. Zo voorkomt een werkgever dat het kantoor leeg is.

Bron: ManagementSite, 15 februari 2018

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie