Seksuele intimidatie zichtbaar door #metoo

De hashtag #metoo brengt het ene na het andere verhaal van seksuele intimidatie naar boven. Zowel vrouwen als mannen zeggen slachtoffer te zijn van intimidatie, aanranding of verkrachting. Hoe gaat u als werkgever om met wanpraktijken? Waarop moet u letten?

‘Ruim jij tafel 11 even af, schatje’

Volgens vertrouwenspersoon Annelies van der Velden van Zorg van de zaak zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die een bedrijf kan nemen.

  1. Stel een beleid op waarin ongewenst gedrag wordt omschreven, wie de vertrouwenspersoon is, hoe de klachtenregeling werkt en hoe er voorlichting wordt gegeven. “Daarmee geef je aan: we nemen dit serieus, overschrijdend gedrag staan we hier niet toe. En dat werkt preventief.” Zegt Van der Velden.
  2. Maak de contactinformatie van de vertrouwenspersoon zichtbaar voor uw personeel. Van der Velden: ”Je zou verwachten dat wanneer een bedrijf de moeite neemt een vertrouwenspersoon aan te stellen, het er ook voor zorgt dat diegene vindbaar is. Het tegendeel is waar: mijn gegevens zijn nog zo vaak verstopt.”
  3. Stel gedragsregels op voor op de werkvloer en tijdens werk gerelateerde activiteiten buiten werktijd om. Door gedragsregels inzichtelijk te maken weten werknemers wat wel en niet kan en mag binnen uw beleid.
  4. Stimuleer werknemers seksuele intimidatie kenbaar te maken bij de vertrouwenspersoon. En stimuleer de vertrouwenspersoon goed op te letten op signalen van ongewenst gedrag. Zorg daarbij wel voor een goede balans in wat wel en niet kan. Bedenk daarbij ook wat ‘normaal’ is in de communicatie tussen collega’s.

Grapjes onder collega’s of aanspreekwoordjes zonder bijbedoeling moeten afgewogen worden qua intentie. Daarom is het volgens Van der Velden niet de bedoeling dat werknemers zich ‘gevangen’ voelen. “Onder overschrijdend gedrag zitten altijd intenties. En je hebt van jezelf echt wel door wanneer die intenties een grens overgaan.” Zegt Van der Velden.

Bron: NRC, 28 november 2017

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Beste bezoeker,

Al geruime tijd is Smart Services onderdeel van Brisker Group. Brisker Group is de naam van de moedermaatschappij waar de labels Pay for People, Tentoo en Holland Employment Experts onder vallen. Samen zijn wij de grootste juridisch werkgever van flexibele arbeidskrachten in Nederland. Brisker Group kan ieder type ondernemer helpen met elk arbeidsvraagstuk.

Als volgende logische stap in de samenvoeging van deze organisaties zal de bedrijfsnaam Smart Services niet langer zelfstandig gevoerd worden. Onze bedrijfsnaam verandert, maar onze dienstverlening aan u blijft zoals u die van ons gewend bent. Voortaan valt onze dienstverlening onder één van de andere Brisker-labels.

+ Voor intermediairs

Pay for People - de HR-dienstverlener voor intermediairs

Inloggen Pay4meBezoek de website
+ Voor opdrachtgevers en freelancers

Tentoo - de HR-dienstverlener voor opdrachtgevers

Inloggen Pay4meBezoek de website

Per 1 januari 2021 is de website van Smart Services niet meer bereikbaar.