Cijfers spreken voor robotcollega

De angst voor de nieuwe robotcollega die de banen inpikt van de mens lijkt er niet zijn. Althans, volgens de cijfers van Pegastystems-onderzoek blijkt dat ruim 88% van de bedrijven geen moeite zegt te hebben met de introductie van de robotcollega. Opeenvolgend geeft 69% aan dat de samensmelting van menselijke collega’s en intelligente machines in de nabije toekomst wordt omvat met de term ‘workforce’. Ondanks dat verwacht 70% dat atificial intelligence bepaalde administratieve taken gaat overnemen van menselijke collega’s. Laatstgenoemde zijn volgens de respondenten dan niet overbodig. De werknemer kan zich volgens de respondenten immers ontplooien op een ander werkterrein.

Voordelen van de robotcollega

Uit het onderzoek blijkt dat de respondenten ook grote voordelen zien in de opkomst van de robotcollega. Flexibelere arbeidstijden en de focus op uitdagende taken worden genoemd als voordelen. Ruim 69% geeft aan dat de automatisering van handmatige processen bij kan dragen aan afwisselender en lonender werk. Dit betreft vooral routinematige handelingen die overgenomen kunnen worden door een slimme machine. Hierdoor kan de menselijke collega meer verantwoordelijkheid nemen. Circa 64% denkt doordat deze verantwoordelijkheid genomen kan worden er minder problemen worden doorverwezen naar medewerkers met een hoger beslissingsniveau.

Angst voor robotisering

De angst voor de robotisering van de arbeidsmarkt lijkt onterecht volgens dit onderzoek. Derk-Jan Brand, Managing Director Benelux Nordics bij Pegasystems: “Dit onderzoek toont aan dat de angst dat intelligente machines de mens op de werkplek ondergeschikt of, erger nog, overbodig maakt onterecht is. De realiteit is dat langzaam het besef groeit dat AI en robotic process automation van toegevoegde waarde kunnen zijn. Door mens en machine zij aan zij te laten samenwerken en in te zetten als aanvulling op en niet als vervanging van, zijn organisaties operationeel slimmer, efficiënter en effectiever. Tegelijkertijd levert het voor de werknemers meer lonende en bevredigende banen op.”

Bron: ManagersOnline, 19 februari 2018

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Beste bezoeker,

Al geruime tijd is Smart Services onderdeel van Brisker Group. Brisker Group is de naam van de moedermaatschappij waar de labels Pay for People, Tentoo en Holland Employment Experts onder vallen. Samen zijn wij de grootste juridisch werkgever van flexibele arbeidskrachten in Nederland. Brisker Group kan ieder type ondernemer helpen met elk arbeidsvraagstuk.

Als volgende logische stap in de samenvoeging van deze organisaties zal de bedrijfsnaam Smart Services niet langer zelfstandig gevoerd worden. Onze bedrijfsnaam verandert, maar onze dienstverlening aan u blijft zoals u die van ons gewend bent. Voortaan valt onze dienstverlening onder één van de andere Brisker-labels.

+ Voor intermediairs

Pay for People - de HR-dienstverlener voor intermediairs

Inloggen Pay4meBezoek de website
+ Voor opdrachtgevers en freelancers

Tentoo - de HR-dienstverlener voor opdrachtgevers

Inloggen Pay4meBezoek de website

Per 1 januari 2021 is de website van Smart Services niet meer bereikbaar.