Ongewenste seksuele aandacht

Naast markt- en opinieonderzoeksbureaus staat ook de horecabranche in de top van de ranglijst met bedrijfstakken waar voornamelijk ongewenste seksuele aandacht voorkomt. Zo zijn zowel cafés, restaurants als snackbars terug te vinden in de lijst. Op basisscholen, in de thuiszorg en kinderopvang wordt beduidend minder ongewenst seksuele aandacht ervaren. Er blijken grote verschillen te zijn tussen bedrijfstakken. Zo zijn er sectoren die significant slechter dan gemiddeld scoren, waar het niet direct verwacht wordt. Hierbij kan volgens RTL Nieuws gedacht worden aan advocatenkantoren (4,2%) en de politie (3%).

Omvang van ongewenste seksuele aandacht nog nooit zo groot

Nog niet eerder werd duidelijk hoe groot de omvang van ongewenste seksuele aandacht op de werkvloer is. Dit kan te maken hebben met het feit dat de vragen van TNO anoniem beantwoord kunnen worden. Volgens Karin Bosman, ervaringsdeskundige, zwijgen namelijk veel slachtoffers uit schaamte of schuldgevoel. “Omdat slachtoffers die te maken hebben met seksuele intimidatie heel erg te maken hebben met schuldgevoelens. Die voelen zich vernederd. En dat is niet iets waar je heel makkelijk mee naar buiten komt“. Ondanks de schaamte van veel vrouwen en mannen rondom dit onderwerp, heeft de beschuldiging aan het adres van Hollywood-producer Harvey Weinstein veel losgemaakt wereldwijd. Zo delen talloze vrouwen hun ervaringen met ongewenst seksueel gedrag middels de hastag #MeToo. De hastag #MeToo is inmiddels trending op social media.

Indrukwekkend wat zo’n hashtag teweeg kan brengen”, zegt Willy van Berlo, deskundige op het gebied van seksueel geweld bij het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers. Willy van Berlo stelt dat het dapper is dat vrouwen en mannen dit delen. Uit schaamte of schuldgevoel zoekt een vijfde geen hulp.

Vertrouwenspersoon

De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) wil zo snel mogelijk de positie van vertrouwenspersoon wettelijk regelen. Mede door de #MeToo wordt zichtbaar dat slachtoffers van ongewenste omgangsvormen in hun omgeving te weinig worden gehoord of gesteund. LVV ziet als oplossing een wettelijke regeling die bedrijven en organisaties verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen. “Het is goed, maar ook triest dat duizenden Nederlandse vrouwen op sociale media en via #MeToo hun ervaringen met seksueel misbruik en seksuele intimidatie kenbaar kunnen maken. De actie haalt hun verhalen op en seksueel geweld uit de taboesfeer en dat is positief. Triest echter dat nu er aandacht voor gevraagd wordt uit de film, artiesten en modellenwereld en hier wel ruchtbaarheid aan wordt gegeven, terwijl er al decennialang vrouwen op de werkplek ernstig hinder ervaren van seksuele intimidatie en daar is te weinig of geen aandacht voor. Maar met al die aandacht zijn de slachtoffers nog steeds niet geholpen en lopen daders vrij rond. Dat is een slechte zaak. De vertrouwenspersoon kan een belangrijke rol voor slachtoffers vervullen. De LVV pleit er daarom al een tijd voor, zoals dat bij de Wet Huis voor Klokkenluiders het geval is, dat er ook een wettelijk kader gaat komen voor de vertrouwenspersoon.” Zegt Leo ten Brink voorzitter van de LVV.

Veilige werkomgeving

Ten Brink roept de nieuwe minister van Sociale Zaken op om snel actie te ondernemen. LVV wil dat het kabinet laat zien dat zij aandacht hebben voor deze problematiek. Een veilige werkomgeving is belangrijk voor het welzijn van de werknemers. Getreiter, ongewenst en asociaal gedrag kan de sfeer op de werkvloer negatief beïnvloeden.

Bron: AD, RTL Nieuws, 21 oktober 2017 – Managers Online, 23 oktober 2017.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Beste bezoeker,

Al geruime tijd is Smart Services onderdeel van Brisker Group. Brisker Group is de naam van de moedermaatschappij waar de labels Pay for People, Tentoo en Holland Employment Experts onder vallen. Samen zijn wij de grootste juridisch werkgever van flexibele arbeidskrachten in Nederland. Brisker Group kan ieder type ondernemer helpen met elk arbeidsvraagstuk.

Als volgende logische stap in de samenvoeging van deze organisaties zal de bedrijfsnaam Smart Services niet langer zelfstandig gevoerd worden. Onze bedrijfsnaam verandert, maar onze dienstverlening aan u blijft zoals u die van ons gewend bent. Voortaan valt onze dienstverlening onder één van de andere Brisker-labels.

+ Voor intermediairs

Pay for People - de HR-dienstverlener voor intermediairs

Inloggen Pay4meBezoek de website
+ Voor opdrachtgevers en freelancers

Tentoo - de HR-dienstverlener voor opdrachtgevers

Inloggen Pay4meBezoek de website

Per 1 januari 2021 is de website van Smart Services niet meer bereikbaar.