Voedselschandaal

Nederland is getroffen door een voedselschandaal rond eieren, waarin het giftige chemische bestrijdingsmiddel friponil, is ontdekt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren. De inspectiedienst waarschuwde consumenten eieren waar een te hoog fipronil-gehalte in zit met bepaalde codes erop niet te eten.

Eén code had betrekking op eieren die een ‘acuut gevaar voor de volksgezondheid’ opleveren. “Bij die code gaan we na in welke voedingsmiddelen de eieren terecht zijn gekomen”, aldus de NVWA-zegsvrouw. Wanneer het onderzoek is afgerond kon zij niet zeggen. Pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, is duidelijk of de eieren helemaal veilig zijn.

Restaurant Ommeleg

Ommeleg is de eerste en voor zover bekend enige omeletterie van Nederland. “Ja hoor. We zitten gewoon vol”, zegt een medewerker van de eetgelegenheid in de Amsterdamse Pijp. Bij Ommeleg is weinig te merken van de heisa. Rond lunchtijd is in het restaurant geen tafeltje meer vrij. Vooral toeristen weten de zaak te vinden, maar ook buurtgenoten eten er. “We hebben een vaste eierboer die ons levert. Hij heeft de juiste codes op zijn product. Onze omeletten zijn veilig en nog steeds lekker”, zegt de medewerker geruststellend.

Onderzoek

Tegen het weekeinde zijn de onderzoeken van de bijna tweehonderd verdachte bedrijven klaar, denkt Freek van Zoere van NVWA. “Als iemand zegt, nou ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden”.

Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO vindt die waarschuwing ‘verschrikkelijk en totaal onnodig’. Hubers: “In de winkels liggen nu alleen maar eieren die niet geblokkeerd zijn. Alle eieren die nu naar de winkels gaan zijn 100 procent vrij van het middel”.

Bron: missethoreca, 2 augustus 2017.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie