Afname in WW-uitkeringen

In de sectoren detailhandel, gezondheidszorg, welzijn & cultuur en bouwnijverheid is de afname het grootst. De instroom van jongeren in de WW daalt het minst in de sector industrie, nutsbedrijven & delfstoffen.

In Noord-Limburg liep het aantal uitkeringen het hardst terug, met ruim een derde. De regio met de kleinste afname (18% minder) is Amsterdam. De hoofdstad van Nederland had minder te lijden onder de economische crisis dan de rest van het land, waardoor het aantal nieuwe WW-uitkeringen minder sterk steeg.

Werkgevers staan te springen om mbo’ers

Gelijktijdig met de cijfers van het UWV kwam de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) met nieuwe gegevens over de werkgelegenheid onder jongeren met een mbo-diploma. In alle regio’s is deze fors toegenomen. Het meest in de regio’s Drechtsteden (44%), Achterhoek (43%) en Midden-Holland (39%). De regio’s met de kleinste toename zijn Gorinchem (4%) en Flevoland (6%).

Per regio en opleiding is inzichtelijk gemaakt waar goede baan- en stagekansen liggen. Jongeren die nu starten met een mbo-opleiding hebben een goed baanperspectief als zij bijvoorbeeld kiezen voor de opleidingen servicemonteur, verkoper detailhandel en mbo-verpleegkundige.

Toch is het tekort aan personeel een veelgehoord probleem van ondernemers. En zeker bij ziekte ontstaan er grote problemen voor ondernemers. Als ondernemer kun je stappen ondernemen om jonge en enthousiaste medewerkers te vinden en personeel te behouden.

Bron: NU, Baaz, 13 februari 2018.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie