Burn-out door hoge eisen

Volgens Koelewijn is er in het onderwijs en in de zorg veel sprake van burn-outs door het harde werken in weinig uren. “Dat kost ons een heleboel capaciteit.” Aldus Koelewijn. De hoogleraar ziet een aantal factoren die ertoe leiden dat werknemers overspannen raken. “Dat ligt onder andere aan hoge eisen van werknemers. Maar ik zie ook een ontwikkeling in de samenleving dat mensen hele hoge eisen stellen aan zichzelf.” Arbeidspsycholoog Arno Zijderveld gaf eerder al tips om een burn-out juist te voorkomen.

Onrealistisch eisenpakket

De hoogleraar begeleidt veel studenten. Bij hen ziet hij dat zij aan heel veel eisen moeten voldoen. “Ze moeten een goed sociaal leven hebben, een leuk gezinsleven, mooie opleidingen, een glanzend LinkedIn-profiel en een nog mooier Facebookprofiel.” Volgens Koelewijn is dat eisenpakket niet realistisch. “Dat hou je allemaal niet vol. Niet alles kan perfect zijn. Altijd maar willen werken is heel bedreigend voor het welbevinden van mensen.”

Werkstress-gerelateerd ziekteverzuim kost werkgevers in Nederland jaarlijks veel geld, namelijk 1,8 miljard euro. “Dat is veel geld”, zegt Koelewijn. “We zorgen tegenwoordig dat mensen niet meer van bouwsteigers afvallen en dat vrachtauto’s steeds veiliger zijn. Maar voor mensen die heel nuttig werk doen in de zorg en het onderwijs wordt te weinig aan preventie gedaan”.

Bron: NPO Radio 1, 11 februari 2018.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie