Afstand verkleinen

Humor op het werk kan relativerend werken volgens Siebe Doosje, oprichter van het bedrijf Humorlab. Door het maken van een grapje kan je je positie ter discussie stellen. “Ja, ik weet het eigenlijk ook niet”, benoemt Siebe Doosje als voorbeeld. Mensen waarderen dit omdat je daardoor ‘menselijk’ overkomt. Het verkleint de afstand tussen bijvoorbeeld leidinggevenden en werknemer. Met de inzet van humor word je benaderbaar.

Foute humor

Fons Trompenaars, gespecialiseerd op het gebied van cultuur en management, bevestigd dat humor overal in de samenleving belangrijk is. “Zeker ook op de werkvloer”, stelt Trompenaars. Daarentegen kan foute humor er snel insluipen, wat kan leiden tot schade. “Als het humor is die de ene groep afzet tegen de andere, zodat je in de ene groep een hoger werkethos hebt ten koste van de andere werkgroep: niet doen, zou ik zeggen. En ook niet toestaan.” Zegt Trompenaars, bij foute humor kan er gedacht worden aan bijvoorbeeld een seksistische grap. Ook de timing van een grapje op de werkvloer speelt een belangrijke rol. In het publieke domein worden mensen sneller afgestraft. “Ze kunnen natuurlijk zeggen: het is maar een grapje, maar daar kom je niet mee weg in het publieke domein.”

Tevredenheid

Er kan geconcludeerd worden dat humor inzetten op de werkvloer van belang is voor de tevredenheid en de werkethos. Eerder bleek uit onderzoek dat medewerkers behoefte hebben aan aardige en behulpzame collega’s. Behulpzame collega’s draagt namelijk bij aan de werknemerstevredenheid.

Bron: BNR, 10 september 2017.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie