Laptopverbod

In Utrecht stelde een café (Lewis Book Café) begin 2018 een laptopverbod in. Op de tafels prijken kaartjes met de tekst: ‘Wij willen een plek zijn waar er tijd is voor elkaar en waar je even ontsnapt aan de drukte van het alledaagse leven. Om deze sfeer te bevorderen vragen we je de laptop gesloten te houden bij ons in de zaak.’

Plannen bijgesteld

Het Utrechtse café zette vorig jaar bij de opening juist vol in op studenten en werkenden. Deze doelgroep stroomde in grote getalen binnen, maar toch stelde eigenaar Elianne Alblas zijn plannen bij. Hij legt uit waarom. “Niemand wilde nog een praatje maken. Sommige gasten namen hun eigen eten en drinken mee en werden boos als je daar iets van zei.”

Kostprijs per zitplaats

Charley’s, een werkplek/koffietent, kiest voor een andere aanpak. Het rekent een kostprijs van 0,15 cent per minuut voor een zitplaats, met een dagmaximum van 30 euro. Zo verdient het café tóch iets aan de nauwelijks koffie bestellende laptoppers.

Einde caféwerken?

In meerdere steden stelden horecaondernemers al laptopverboden in. Toch verwacht Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) niet dat dit het einde van het caféwerken betekent. “Er zijn ook cafés die inspelen op de vraag naar gezellige werkplekken en ervan profiteren”, zegt KHN-woordvoerder Bernadet Naber.

Vaste laptopplaatsen

Bagels & Beans aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht onderstreept de woorden van Naber. Het café heeft 10 van de 60 zitplekken gereserveerd voor laptoppers. Het plaats bieden aan werkenden is hier juist onderdeel van het concept.

Bron: Volkskrant, 1 maart 2018

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie