Achterover leunen is voorbij

Doordat 3 jaar geleden de jeugdwerkloosheid relatief hoog was, namen jongeren sneller een baan aan. Zo accepteerden jongeren werk wat minder betaalde of geen droombaan was, volgens De Bruijn. Inmiddels is het voor werkgevers niet meer mogelijk om een vacature online te plaatsen en achterover te leunen. Kandidaten komen niet meer zomaar naar je toe. “Je moet als werkgever zorgen dat je een aantrekkelijke partij bent. Als mensen voor jou gaan, kiezen ze er vaak voor om hun huidige baan te verlaten.” Zegt De Bruijn.

Onderhandelen bij beoordeling

Het blijkt dat sollicitanten de salarisonderhandelingen beginnen tijdens het 2e sollicitatiegesprek. Een verschil in onderhandeling zit tussen de oudere werknemers en de millennials. Zo baseren de millennials hun indicatie op vrienden en collega’s, terwijl oudere werknemers de (nieuwe) werkgever het eerste bod laten doen. Na dit bod onderhandelen zij pas verder. Werknemers onderhandelen het snelst tijdens een beoordelingsgesprek. “Ik ben het meest verbaasd over hoe snel de onzekerheid is omgeslagen.” Zegt De Bruijn. “Het ene moment klagen we over het feit dat we geen baan kunnen vinden, het volgende moment blaken we van zelfverzekerdheid over werk, salaris en alles dat daarbij komt kijken.”

Een goed salaris of een beter privéleven?

Emolument deed 2 verschillende onderzoeken naar een goed salaris en een lage werkdruk. Mensen die actief zijn in de media-, bouw- en ontwikkelingssector ervaren de meeste stress. Zo blijkt uit het onderzoek dat tweederde van de werknemers in deze sectoren intimiderend gedrag ervaart. En zij moeten ook werken wanneer zij zich niet lekker voelen. De voorspelling is dat deze sectoren het lastig krijgen om jonge werknemers aan te trekken. Dit omdat zij veel waarde hechten aan een goede werksfeer en een goede balans tussen werk en privéleven.

Top 10 sectoren met de meeste werkdruk

 1. Bouw en Onroerend goed (74%)
 2. Media (58%)
 3. Industrie (47%)
 4. Gezondheidszorg (45%)
 5. Financiële diensten (45%)
 6. Farma (44%)
 7. Chemie en Energie (44%)
 8. Non profit (43%)
 9. Groothandel (42%)
 10. Consulting (41%)

De onderzoekers zagen dat vrouwen een hogere werkdruk ervaren dan de mannelijke collega’s. De werkdruk is het laagst bij websitebouwers en IT-bedrijven. Naast werkdruk is er ook gekeken naar de best betalende sectoren.

Top 10 sectoren met meer dan 110.000 euro

 1. Financiële diensten (60%)
 2. Advocatuur (30%)
 3. Verzekeringen (30%)
 4. Consulting (26%)
 5. Chemie en Energie (26%)
 6. Farma (26%)
 7. IT en Telecom (25%)
 8. Apps, internet & e-commerce (23%)
 9. Landbouw (19%)
 10. Recruitment (19%)

Opvallend is dat minimaal 10 jaar werkervaring in de meeste sectoren nodig is, om echt goed te kunnen verdienen. Enkel de overheid is hierop een uitzondering. Daar duurt het minstens 17 jaar om meer dan een ton te verdienen. De financiële sector staat bovenaan als best betalende sector. Na zo’n 12 jaar werkervaring kunnen de meeste werknemers meer dan een ton verdienen. Wie het meest wil verdienen met de minste werkdruk kan het beste aan de slag in de IT en Internetsector. Onderzoekers voorzien vooral problemen in de sectoren media, industrie, bouw en gezondheidszorg. Werknemers die hier actief zijn ervaren onevenredig veel werkdruk, terwijl de betaling daar achterblijft. Hoe moeten zij personeel behouden en vinden?

Bron: Personeelsnet, 30 januari 2018 – AD, 6 februari 2018.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Beste bezoeker,

Al geruime tijd is Smart Services onderdeel van Brisker Group. Brisker Group is de naam van de moedermaatschappij waar de labels Pay for People, Tentoo en Holland Employment Experts onder vallen. Samen zijn wij de grootste juridisch werkgever van flexibele arbeidskrachten in Nederland. Brisker Group kan ieder type ondernemer helpen met elk arbeidsvraagstuk.

Als volgende logische stap in de samenvoeging van deze organisaties zal de bedrijfsnaam Smart Services niet langer zelfstandig gevoerd worden. Onze bedrijfsnaam verandert, maar onze dienstverlening aan u blijft zoals u die van ons gewend bent. Voortaan valt onze dienstverlening onder één van de andere Brisker-labels.

+ Voor intermediairs

Pay for People - de HR-dienstverlener voor intermediairs

Inloggen Pay4meBezoek de website
+ Voor opdrachtgevers en freelancers

Tentoo - de HR-dienstverlener voor opdrachtgevers

Inloggen Pay4meBezoek de website

Per 1 januari 2021 is de website van Smart Services niet meer bereikbaar.