Zwangere werkneemsters ontslaan, mag dat?

Ondanks dat er in de Europese richtlijnen staat vermeld dat een zwangerschap geen reden tot ontslag mag zijn geniet een zwangere werkneemster geen extra bescherming bij massaontslagen. Tot het einde van het zwangerschapsverlof mag een werkneemster niet ontslagen worden. Dit geldt echter niet bij een massaontslag. Bij een massaontslag moeten werknemers ontslagen worden op basis van objectieve criteria, aldus de Hof van Justitie van de EU. Ondanks het besluit adviseert het hof lidstaten te overwegen of zij zwangere werkneemsters extra bescherming willen bieden in het geval van massaontslagen.

Kabinet Rutte-III introduceert Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG)

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft deze week een wetsvoorstel geïntroduceerd op de Negenmaandenbeurs. De partner van de zwangere vrouw krijgt bij de invoering van Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) extra betaald partnerverlof. In de huidige situatie krijgt de partner van de moeder slechts twee dagen volledig betaald verlof. Na de invoering van WIEG krijgt de partner vanaf 2019 vijf dagen verlof.

Daarnaast krijgen zij vanaf 2020 het recht vijf weken aanvullend kraamverlof op te nemen. Hetzij in het eerste half jaar na de geboorte en tegen 70% van het salaris. “De taken in en rond het huis en het werk worden daarmee vanaf het begin beter en eerlijker verdeeld en daar worden later de vruchten van geplukt”, aldus Koolmees. Volgens minister Koolmees is het voordeel hiervan dat de moeder ook carrière kan blijven maken.

Bron: AD, Personeelsnet, 21 februari – NU, 22 februari 2018

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Beste bezoeker,

Al geruime tijd is Smart Services onderdeel van Brisker Group. Brisker Group is de naam van de moedermaatschappij waar de labels Pay for People, Tentoo en Holland Employment Experts onder vallen. Samen zijn wij de grootste juridisch werkgever van flexibele arbeidskrachten in Nederland. Brisker Group kan ieder type ondernemer helpen met elk arbeidsvraagstuk.

Als volgende logische stap in de samenvoeging van deze organisaties zal de bedrijfsnaam Smart Services niet langer zelfstandig gevoerd worden. Onze bedrijfsnaam verandert, maar onze dienstverlening aan u blijft zoals u die van ons gewend bent. Voortaan valt onze dienstverlening onder één van de andere Brisker-labels.

+ Voor intermediairs

Pay for People - de HR-dienstverlener voor intermediairs

Inloggen Pay4meBezoek de website
+ Voor opdrachtgevers en freelancers

Tentoo - de HR-dienstverlener voor opdrachtgevers

Inloggen Pay4meBezoek de website

Per 1 januari 2021 is de website van Smart Services niet meer bereikbaar.