Mkb’ers in de bijstand

De IMK-index geeft een indicatie van het aantal ondernemers met problemen. Dit kan enerzijds een ondernemer zijn die beroep doet op bijstandsverlening in de vorm van krediet, of anderzijds als uitkering. Uit de laatste cijfers wordt duidelijk dat er 15% meer mkb’ers in de bijstand zitten na kwartaal 4 dan na kwartaal 3 van 2017. Dit heeft volgens het IMK niets te maken met seizoenpatronen. In dergelijke patronen is een direct verband te trekken tussen het seizoen en het aantal ondernemers dat in nood verkeert.

Jaarlijks zijn er 7.000 bedrijven die beroep doen op bijstandsverlening. Daarvan worden ruim 4.000 aanvragen gehonoreerd. “In circa de helft van de aanvragen betreft het een bedrijf dat in de kern wel levensvatbaar is”, zegt IMK-directeur Han Dieperink. Toch is Dieperink ervan overtuigd dat het goed gaat met de Nederlandse ondernemers, ondanks de negatieve IMK-index.

Wet DBA speelt geen invloed (meer)

Ondanks de stijging van 15% van het aantal bijstandsaanvragen in vergelijking tussen het 3e en 4e kwartaal in 2017 is er een daling in vergelijking met 2016. Wanneer het 4e kwartaal van 2017 wordt vergeleken met het 4e kwartaal van 2016 daalde het aantal aanvragen met 8%. In 2016 waren de effecten van de wet DBA nadrukkelijk aanwezig bij veel mkb’ers. Doordat het onduidelijk was rondom de inhoud en uitvoer van de wet DBA waren veel opdrachtgevers schichtig met het inhuren van externen. Hierdoor werd een duidelijke stijging genoteerd van het aantal zzp’ers die genoodzaakt werden tot de aanvraag van bijstandsverlening. In 2017 werd dit effect niet vastgesteld, dit in tegenstelling tot 2016.

Bron: De Telegraaf, 23 januari 2018

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Beste bezoeker,

Al geruime tijd is Smart Services onderdeel van Brisker Group. Brisker Group is de naam van de moedermaatschappij waar de labels Pay for People, Tentoo en Holland Employment Experts onder vallen. Samen zijn wij de grootste juridisch werkgever van flexibele arbeidskrachten in Nederland. Brisker Group kan ieder type ondernemer helpen met elk arbeidsvraagstuk.

Als volgende logische stap in de samenvoeging van deze organisaties zal de bedrijfsnaam Smart Services niet langer zelfstandig gevoerd worden. Onze bedrijfsnaam verandert, maar onze dienstverlening aan u blijft zoals u die van ons gewend bent. Voortaan valt onze dienstverlening onder één van de andere Brisker-labels.

+ Voor intermediairs

Pay for People - de HR-dienstverlener voor intermediairs

Inloggen Pay4meBezoek de website
+ Voor opdrachtgevers en freelancers

Tentoo - de HR-dienstverlener voor opdrachtgevers

Inloggen Pay4meBezoek de website

Per 1 januari 2021 is de website van Smart Services niet meer bereikbaar.